Historia

 

 

Liten del av Skövde-raggarnas historia och hur nuvarande ALL STAR CRUISERS bildades.

                

   Skövde var bland de första i världen (!!) med raggare… Göteborg och Stockholm var nog lite före , men Skövde var bland de absolut första landsorterna. Sverige var ju faktiskt ensamt om att ha en ungdomskultur likt raggarelivet.  I USA kallades det som är mest likt rednecks men raggare i den form vi i Sverige har har aldrig funnits där. Nu förtiden finns raggare i de nordiska länderna.

   D.U.G  ( Den unga generationen) som var den första ”klubben” i Skövde med den nu framlidne Kenneth Uvegård i spetsen. De hade en del dispyter med stadens ordningsmakt och styre. Man fick med kommunens hjälp ett införskaffande av en motorgård såsmåningom som fick namnet Huven. Den låg i Horsås utanför Skövde. Samlingsplats inne i stan var runt ströget . Skövde hade mycket mer dubbelriktad trafik på den tiden och därmed ett naturligt strög till skillnad mot det bil- döda centrum vi har idag. Från stationen upp runt torget bort mot Löge och ner igen.

 

    Lite senare ,och generationen efter , så startades Yankee Club Skövde. En tid som det finns hur mycket som helst om i media…..  både på gott och ont !!   Sveriges värsta raggaregäng hette det. Länk: Christers Raggarbilder    Samlingplats var alltid Sandtorget när de stora raggarekaravanerna drog iväg mot någon festplats såsom Gröna Lund , Ekåsen, Olstorp , Halnafesten eller Valtorpafesten. Något av allt det goda man gjorde var att man åt kommunen skjutsade de gamla från alla äldreboenden till genrepen på stadsteatern , i raggarebilarna . Omskrevs mycket i rikstidningarna det också.  En av ledarna var ”Sabb”.Man anordnade även lucia-tåg i bilarna i centrum. Man hade motorgård i Horsås och senare vid östra leden där GM idag ligger. Senare hade man ett gammalt f.d. militärhus vid Hene. Sista motorgårn låg vid flygplatsen i närheten av Ulvängskorset.

 

   Dagens klubb ,  ALL STAR CRUISERS  SKÖVDE  bildades  ungefär runt 1998-99 såhär:  Stefan Torstensson och Johan Persson satt lite lätt påstrukna i ett baksäte och tyckte att – Varför kan inte vi dra igång en klubb i Skövde igen ? Hade inte funnits nån väl fungerande på ett tag då. Sagt och gjort.  Man ordnade ett möte för de som var intresserade och det dök upp ca 20 personer.  Man diskuterade mycket men en stor sak var namnet.  Eftersom det var en helt ny klubb och det fanns en del motsättningar mot att ta namnet Yankee Club igen , och dessutom var den föreningens org.nr. i annan persons ägo , så då beslutades det nuvarande namnet , All Star Cruisers Skövde. En av ordföringarna var länge Stefan ”Torsten” Torstensson.

 

   Vi letade ett tag efter motorgård tills vi köpte det renoveringsobjekt som idag är en liten men väl fungerande motorgård. Väldigt mycket arbete lades ner !   

 

   Vi har sen många år en  årlig fordonsutställning. De första åren hade vi den på mysiga Karstorpsområdet men i och med att den vuxit och att man måste ha inhägnat så har vi haft den på Skövde Flygplats i flera år nu.

 

  Vi har även infört Stödmedlemskap. Där man inte är aktiv medlem men ändå stöder oss och vår verksamhet. Där har vi väldigt många ”gamla raggare” med. Några som varit med under hela Skövdes raggarehistoria stödjer oss.

 

   Vi har som ni redan märkt en modern hemsida också. Härifrån länkar vi till mycket bra historik , bl.a. Christers raggarebilder och reportage , Horn hog boppers och Youtube med gamla skövderaggare på film/bild.

 

    Vi är en raggareklubb. Idag ett 40-tal medlemmar som har intresse för musiken och raggarekulturen. Vi har en mycket fin vagnspark i medlemskapet. Några av oss har även intresse för gamla mopeder så vi ordnar sen några år, nuförtiden årligen även ett  mopperally på hösten.

 

   Vi har ofta , liknande som förr , alltid stora raggarekaravaner när det ordnas fest eller bilutställning  i bôgda på sommarhalvåret. Samlingsplats nuförtiden är Motorgårn. Vi brukar oftast även passera Mode-parkeringen.  Där ska nu byggas p-hus och därmed kommer vi inte ha det kvar.  Så nu tar vi tillbaka Sandtorget !!!!...????Cirkeln är sluten!  Vi åker i regel på de flesta stora motorevenemangen  i Sverige bl.a. Varberg , Rättvik , Nossebro , Ånnaboda , Elmia ,Västerås m.fl. I regel är vi representerade på de lite mer lokala crusingarna och festerna också som t.ex. Tidaholm , Tibro , Mariestad , Lidköping och Falköping.

 

   Vi har även en årligen en återkommande fest den 5 Juni varje år med uppträdande.

 

Öppet hus kvällar har vi flera gånger/år ofta med uppträdande.

 

 

ALL STAR CRUISERS SKÖVDE